Logo mpact

blog

Blijf op dreef

08/07/2023

Ook het onderstel van uw graafmachine of rupslader verdient bij een check-up de nodige aandacht.

Rijcomfort begint bij goed onderhoud

Onderhoud rubbertracks

 

In de eerste plaats is het van belang om het rijwerk proper te houden en regelmatig resten van puin of stenen te verwijderen. Opgehoopt vuil en zand zorgt voor een snellere slijtage van alle onderdelen. Versleten aandrijfwielen zorgen dan ook weer voor een snellere slijtage van de rubberen rupsen.

 

Correcte rupsspanning  

 

De juiste rupsspanning op uw Bobcat compacte graafmachine of rupslader zorgt voor betere prestaties en vermindert de slijtage van de rupsaandrijvingscomponenten. De rubber rupskettingen mogen niet te los of te strak 'zitten'.

 

Rollers en vrijloopwielen krijgen het hard te verduren wanneer de spanning te hoog is. Bij te lage spanning bestaat er een groter risico op aflopen van de rubber rupsen.

Mini-gravers en rupsladers zijn daartoe uitgerust met spancilinders. Door toevoeging of afname van smeervet aan deze cilinder kan de rupsspanning worden afgeregeld.


De locatie van de smeernippel van deze cilinder, de juiste doorhang en de correcte procedure om de spanning van de rupsen na te zien vind je beslist terug in de bestuurders- en onderhoudshandleiding van uw machine. Daar vind je de juiste - machine afhankelijke - informatie.

Respecteer daarbij ook de veiligheidsinstructies!

 

 

 

Zo lang mogelijke levensduur

 

Het zo goed mogelijk respecteren van de aanbevolen doorhang resulteert in een zo lang mogelijke gebruiksduur van het complete rijwerk. Als de rupskettingspanning na het afstellen nog steeds onvoldoende is, kan dit wijzen op versleten rupsen.

Mocht de rijervaring niet verbeterd zijn dan kunnen nog andere componenten van het rijwerk aan vervanging toe zijn.

 

Neem beslist contact op voor verder advies.

 

Bobcat blog detail@2x

Deel dit bericht