Logo mpact

blog

Tips & Tricks - Bobcat Asfaltfrees

19/03/2022

Asfaltfrezen voor laders worden gebruikt voor allerlei freesklussen die door grote freesmachines niet efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Het zijn doeltreffende  aanbouwdelen voor het repareren van gaten in asfalt en beton, het repareren van kuilen of het verwijderen van rijbaanstrepen. 

Beperkt onderhoud voor maximale efficiëntie

Hoewel ze een van de gemakkelijkst te onderhouden aanbouwdelen zijn, mag de basiszorg die ze nodig hebben toch niet genegeerd worden: verwaarlozing leidt tot verminderde efficiëntie en verhoogde slijtage, waardoor anders onnodige reparaties niet kunnen worden vermeden.

 

Nazicht freestanden

 

De freestanden vormen het essentieelste onderdeel. Deze passen in houders die onder verschillende hoeken op de wals van de koude schaafmachine zijn gelast. Controleer de tanden voor elk gebruik om er zeker van te zijn dat ze niet kapot of ernstig versleten zijn.

 

De slijtage en vervangingstijd hangt natuurlijk af van het type materiaal dat wordt gesneden en de kwaliteit van de tanden. Kies dan ook de juiste tanden voor uw toepassing.

 

Hoewel de trommel is ontworpen om gelijkmatige slijtage te bevorderen, slijten de buitenste freestanden het eerst wanneer ze door het asfalt of beton snijden. Een manier om een ​​maximale levensduur van de freestanden te bereiken, is door de buitenste en binnenste tanden te wisselen wanneer ze slijtage beginnen te vertonen.

 

Als freestanden niet tijdig worden vervangen, kan dit de prestaties van de wals zowel op korte- als lange termijn beïnvloeden. Bij een correcte werking blijft het  resterende deel van de hardmetalen punt een symmetrische vorm behouden, het element heeft voldoende massa om de hardmetalen kern te ondersteunen.

 

Reinigen en smeren

 

Freestanden die ongelijkmatig zijn gebruikt slijten sneller. Dit komt meestal doordat de tand niet in zijn houder roteert, omdat deze houder versleten is of door kleine deeltjes gesneden materiaal die in de zitting van de houder zijn geraakt. Het dagelijks reinigen en schoonmaken van de bits is dus essentieel.  Tanden die niet roteren in hun houder worden best losgemaakt en gesmeerd met brandstof. Lukt dit niet dan dient men deze te verwijderen en zowel schacht als houder te reinigen en te smeren.

 

Gebruikstips

 

Naast goed materieel is correct gebruik natuurlijk ook essentieel. Het belangrijkste aandachtspunt hierbij is het afstemmen van snelheid op de zaagdiepte en de toepassing. De rijsnelheid van de lader beïnvloedt de freesprestaties en de vormgeving van het werkoppervlak. Tragere rijsnelheden van de lader zorgen voor een soepeler oppervlak. Snellere rijsnelheden van de lader zorgen voor een ruwer oppervlak. Pas de rijsnelheid en de snijdiepte aan tot de gewenste snijresultaten worden behaald.

 

Bekijk de video met de best practices van de Bobcat trainer:

 

Bobcat blog detail@2x

Deel dit bericht